Léčba


Léčba žaludečních vředů

Léčbu žaludečních vředů můžeme rozdělit do tří základních oblastí:

1) Režimová opatření

V období akutního vzplanutí onemocnění, je důležitý tělesný i duševní klid. Důležitá je životospráva, zejména dostatek spánku, nejen v nočních hodinách, ale i během dne. Ve večerních hodinách není dobré řešit důležité věci, které mohou vést ke stresu. Ke zlepšení spánku může prospívat krátká procházka po večeři. Dalším faktorem který se podílí na vzniku onemocnění je kouření, proto je nutný jeho zákaz v době akutních příznaků a v době bez potíží je třeba kouření alespoň omezit. Je prokázáno, že u kuřáků  se vředy hojí hůře vzhledem k souvislosti působení kouření na žaludeční sliznici. Také je nutné vyloučit užívání volně dostupných léků, které působí negativně na sliznici žaludku, jako jsou léky s kyselinou acetylsalicylovou (Acylpyrin, Aspirin) či nesteroidní antirevmatika (Brufen, Ibalgin). O jejich užití je vždy nutné poradit se s lékařem.

2) Medikamentózní léčba

Principy medikamentózní léčby je zmírnění nebo odstranění agresivních vlivů, za které se považují bakterie H. pylori a kyselé žaludeční sekrety. Další princip je podpořit ochranné vlivy, který zatím není příliš úspěšný a užívá se spíše výjimečně

  • Léky odstraňující agresivní faktory – používají se antibiotika k odstranění H. pylori
  • Léčba tlumící agresivní faktory – blokátory H2 receptorů – snižují proukci žaludeční kyseliny např. Quamatel, blokátory protonové pumpy – také tlumí tvorbu žal. kyseliny např. Losec, Helicid
  • Léky neutralizující kyselost – tyto léky neslouží k samotné léčbě, ale používají se k odstranění příznaků nemoci např. pálení žáhy, jmenují se antacida např.  Anacid
  • Léky podporující ochranné vlivy – působí jako krycí vrstva vlastního vředu např. Venter

3) Dietní režim

Především je nutné upozornit, že neexistuje žádná dieta, která by urychlovala hojení vředu. Existují však potraviny které mají neutralizační vlastnosti, ale většina potravin stimuluje žaludeční sekreci. Dieta by tedy měla být lehce stravitelná, nenadýmavá a pestrá.

  • Šetření mechanické – vyloučit ze stravy hrubé součásti – šlachy, blány, stravu upravujeme doměkka, zabraňujeme tvorbě kůrek, při pečení často podléváme. Stravu je důležité dobře pokousat, při potížích s kousáním je vhodné mletí
  • Šetření chemické – s přípravy vyloučíme smažení, nepoužíváme tuky, především přepalované, dráždivé koření, alkohol, černou kávu a černý čaj, limonády a minerálky s bublinkami, omezíme solení
  • Šetření termické – pokrmy i nápoje nepodáváme příliš teplé ani studené

NEVHODNÉ POTRAVINY:

  • Tučná a tuhá masa, jitrnice, jelita, tlačenka, zavináče
  • Plísňové a zrající sýry
  • Tučná a kynutá těsta
  • Vejce na tuku, sádlo slanina
  • Nadýmavá zelenina, okurky, papriky, zelí, kapusta, cibule, česnek, luštěniny
  • Kyselé ovoce, mák, datle, ořechy, fíky, kokos
  • Tekutá koření do polévek, dráždivé koření, chilli, hořčice, kečup, dresingy
  • Alkohol, zrnková káva, limonády, alkohol, zmrzlina

VHODNÉ POTRAVINY:

  • Bílkoviny – mladé odblaněné maso (zadní hovězí, vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuře, králík, netučné ryby), mléčné výrobky (netučné sýry, tvaroh, jogurty mléko), vejce
  • Tuky – čerstvé máslo, kvalitní rostlinné oleje, margaríny
  • Sacharidy – Starší bílé netučné pečivo, brambory rýže těstoviny, ovoce bez tuhých slupek a bez zrníček, zelenina mladá, čerstvá, mražená (mrkev, celer petržel), rajčatová šťáva
  • Koření – čerstvé natě, majoránka, kmín
  • Nápoje – bylinné čaje, zelený čaj, minerálky bez bublinek, ovocné šťávy a džusy (ředit), mléko